Elena Ferrante, Napoli-sarja – kirjat järjestyksessä

Naples_from_the_Castello_Sant_Elmo_with_Abbazia_San_Martino_the_port_and_the_Vesuv
Kuva: Wolfgang Moroder, Wikimedia Commons

Italialaiskirjailijan Elena Ferranten suosittu Napoli-sarja on julkaistu suomeksi jo muutama vuosi sitten. Tänä keväänä neliosainen kirjasarja on kuitenkin tullut uudelleen entistä ajankohtaisemmaksi, sillä Yle esittää kirjasarjan ensimmäiseen osaan perustuvan tv-sarjan ja se löytyy kokonaisuudessaan myös Yle Areenasta.

Lisäksi elokuvateattereissa pyörii parhaillaan Louisa M. Alcottin Pikku naisia -romaaniin perustuva uusi elokuvaversio. Elena Ferranten Napoli-sarja on vahvasti sukua juuri Pikku naisia -klassikkoromaanille: molemmissa on ennen kaikkea kyse eri tavoista kasvaa naiseksi.

Elena Ferranten Napoli-sarjassa naisiksi kasvavat Elena (Lenú) ja Lila. Napolin laitamilla köyhässä lähiössä toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina edes keskiluokkainen tulevaisuus on kaukana. Lilan pää on kuitenkin täynnä suunnitelmia ja unelmia rikastumisesta ja korttelin kurjan arjen kääntämisestä paremmaksi. Ennen kaikkea Lilalla on myös pitelemätöntä energiaa, voimaa ja älyä tehdä unelmista totta. Lenú uskoo, että seuraamalla ystäväänsä hänkin pääsee jättämään korttelin ahtaat kuviot taakseen.

Sytykkeenä unelmille toimii Pikku naisia -romaani, jonka Lila ja Lenú ostavat yhdessä ja lukevat hiirenkorville niin, että he lopulta osaavat tekstin ulkoa. Lilan mukaan kirjoittamalla samanlaisen teoksen, he voisivat rikastua, koska niin romaanin kirjoittajallekin oli käynyt. Vaikka teoksessa tyttöjä kiehtoo kirjailijana rikastuminen, on helppo kuvitella, että 1950-luvun köyhälistökorttelissa, jossa miehet sanelevat naisten elämän, Lila ja Lenú samaistuvat Louisa M. Alcottin Jo’hun, joka etsii tietä ulos köyhyydestä kirjoittamalla.

Nuorten naisten elämä on täynnä sukupolvien, miesten ja naisten ja korttelin valtaapitävien välistä taistelua. Raastavinta on kuitenkin tyttöjen välinen jatkuva kilpailu.

Oliko hän alkanut opiskella kreikkaa jo ennen kuin minä aloitin lukion? Oliko hän ryhtynyt siihen omin päin, kun minä en vielä ajatellut koko asiaa, ja kesällä, kun oli loma? Tekisikö hän aina kaiken, mitä minun oli tarkoitus tehdä, minua ennen ja minua paremmin? Pakeniko hän minua, kun seurasin häntä, mutta pysytteli kannoillani mennäkseen edelleni? (Elena Ferrante: Loistava ystäväni)

Syvä ystävyys sitoo silti tytöt yhteen ja liimaa myös lukijan kiinni tarinaan. Kertojana toimii Lenú, jonka kertojanääni muuttuu sitä mukaa, kun ystävykset kasvavat ja heidän elämänpiirinsä laajenee. Ferranten taiten koottu tarina onnistuu herättämään lukijassa myötätuntoa, joka saa pienen napolilaiskorttelin ihmiset tuntumaan läheisiltä, omilta.

Sarjan ensimmäinen osa, Loistava ystäväni, on neljästä teoksesta ehkä sympaattisin, mutta tarina alkaa toden teolla vasta toisesta osasta. Ensimmäisen osan lopussa tyttöjen tiet näyttävät erkaantuvan peruuttamattomalla tavalla. Kaikki kulminoituu lupaukseen, jonka Lila häidensä alla pakottaa Lenún tekemään: vaikka mitä tapahtuisi, Lenún on opiskeltava aina.

Elena Ferrante on kirjoittanut sarjan nimimerkillä ja hänen todellinen henkilöllisyytensä on pysynyt salassa. Olisi kiehtovaa ajatella, että Ferrante kertoo itsestään etunimeltään samannimisen päähenkilön kautta, mutta tästä ei ole mitään varmuutta.

Elena Ferranten Napoli-kirjasarjan kirjat järjestyksessä:

  1. Loistava ystäväni (L’amica geniale)
  2. Uuden nimen tarina (Storia del nuovo cognome)
  3. Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät (Storia di chi fugge e di chi resta)
  4. Kadonneen lapsen tarina (Storia della bambina perduta)

Alfonsoa ja Micheleä ja heidän välisiä tapahtumia koskeva blogitekstini löytyy täältä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s