Elena Ferrante, Napoli-sarja: Alfonso ja Michele – Mitä oikein tapahtui?

black ship on blue sea during daytime
Napoli on Elena Ferranten suositun Napoli-sarjan keskuspaikka. Kuva: Samuel Walker, Pexels.com

Elena Ferranten Napoli-sarjan päätösosa on herättänyt kysymyksen, mitä oikein tapahtui Alfonso Carraccin ja Michele Solaran välillä. Niin erinomainen kuin Napoli-sarja onkin, Micheleä ja Alfonsoa koskeva juonikuvio vaikuttaa ehkä hivenen pakotetulta osalta tarinaa ja jää tämän vuoksi jokseenkin pinnalliseksi. Tämä teksti paljastaa Micheleä ja Alfonsoa koskevan osan tarinaa kokonaisuudessaan, joten jos et halua tietää enempää, lopeta lukeminen tähän.

Kirjasarjan kolmannessa osassa Alfonso vihdoin paljastaa Elenalle olevansa homoseksuaali. Avioliitto Marisa Sarratoren kanssa on onneton ja Marisalla on avioliiton ulkopuolinen suhde Micheleen, joka on mitä ilmeisimmin myös Marisan lasten isä. Lukijoille Alfonson seksuaalinen suuntautuminen on tuotu esiin jo aiemmin. Ennen Alfonson tunnustusta Elena ei ole osannut yhdistää Alfonsossa tunnistamaansa erilaisuutta tämän seksuaaliseen suuntautumiseen, vaan on vain kiintynyt lukioaikaiseen ystäväänsä, joka on erilainen naisvihamielisessä ja lähisuhdeväkivallan hallitsemassa korttelissa.

Kirjasarjan neljännessä osassa Alfonso käy läpi erikoisen muodonmuutoksen. Firenzestä palaava Elena havaitsee oudon symbioosin Alfonson ja Lilan välillä, kun Lila ja Elena molemmat raskaana ollessaan menevät sovittamaan äitiysvaatteita Alfonson ystävän liikkeeseen. Lila kehottaa Alfonsoa sovittamaan mekkoa, jotta Lila näkee, miltä hän itse näyttää mekossa. Sovituskopista astuu esiin hämmästyttävällä tavalla Lilan näköinen Alfonso mekko yllään.

Samaan aikaan kirjasarjan neljännessä osassa Michele Solara käy läpi eriskummallista muutosta. Sarjan viimeisen osan alussa Michele on häikäilemätön ja väkivaltainen, kuten aiemminkin, mutta osoittaa samalla täysin pakkomielteistä kiintymystä Lilaan. Niin paljon kuin Elena Micheleä kammoksuukin, hän jollain tavoin kuitenkin ihannoi Michelen kykyä todelliseen intohimoon yhtä ihmistä kohtaan. Toisin kuin Nino Sarratore, joka häilyy suhteesta toiseen. Lila puolestaan ajattelee pitävänsä Micheleä talutusnuorassaan. Vähitellen Michelen mielenterveys vaikuttaa järkkyvän yhä pahemmin ja hän hylkää sekä perheensä että rakastajansa.

Tavoiteltuaan pakkomielteisesti Lilaa hyvin pitkään Michele ja Alfonso päätyvät ilmeisesti seksisuhteeseen keskenään. Kuvio on useammallakin tavalla erikoinen. Kun Michele ei voi saada Lilaa, hänen huomionsa kääntyy sekavassa psyyken järkkymisen ja seksuaalisen suuntautumisen salaamisen vyyhdissä Alfonsoon, joka samaan aikaan on alkanut muistuttaa hämmästyttävän yhdennäköisesti Lilaa eleitään ja äänenpainojaan myöten. Lila ilmaisee tämän asian Elenalle niin, että ”Michele jahtaa Lilan varjon varjoa”. Vaikka Alfonso ulkoisella olemuksellaan hylkää perinteiset sukupuoliroolit, kaikin tavoin perinteistä maskuliinisuutta ja korttelin miesvaltaista, väkivaltaista ilmapiiriä edustava Michele vetää häntä puoleensa. Lila puolestaan yllyttää Alfonosa hämmentämään Michelen mieltä yhä lisää omituisella ulkoisten olemustensa sekoittumisella.

Lilalle Alfonso on tullut puolestaan yhä keskeisemmäksi henkilöksi Lilan firmassa, mutta myös henkilökohtaisesti. Lilan syvä rakkaus Alfonsoa kohtaan paljastuu, kun Alfonso kuolee väkivaltaisesti. Hänen ruumiinsa löytyy merestä pahoin ruhjottuna. Lila romahtaa täysin Elenan nähden, jolloin Elena ymmärtää, että Lila rakasti Alfonsoa enemmän kuin hän ja oli auttanut häntä tulemaan omaksi itsekseen enemmän kuin kukaan muu, vaikkakin omaksi itseksi tuleminen Alfonson kohdalla merkitsi vaihetta, jossa hän peilasi Lilasta oman peilikuvansa

Ennen kuolemaansa Alfonso muuttui Lilan mukaan epäluotettavammaksi. Tällä Lila saattaa viitata Alfonson mahdolliseen huumeongelmaan, joka tuohon aikaan oli yleistä korttelissa. Alfonso itse viittasi aiemmin terveysvaivoihin, joiden voidaan tulkita viittaavaan sukupuolitautiin, ehkä jopa hi-virustartuntaan. Samaan aikaan Alfonson alamäen kanssa myös Lilan asiat alkavat mennä huonompaan suuntaan. Aivan kuin Alfonson tuhoutuminen olisi seurausta siitä, että hän peilaa jälleen itseään Lilasta, jolla on myös merkittävästi huonompi vaihe elämässään.

Alfonson kuolema kuvataan teoksessa varsin tiiviisti ja pelkästään Elenan näkökulmasta. Lukijan arvailtavaksi jää, mitä todella tapahtui. Samaan aikaan Alfonson kuoleman aikaan Michele vaikuttaa saaneen järkensä takaisin, mikä merkitsee paluuta Solaroiden hallitsemaan väkivaltaiseen maailmaan ja sen julmiin käytäntöihin. Michelen paluu ”normaaliin” voi viitata siihen, että hän on Alfonson kuoleman taustalla.

Aiempi tekstini Elena Ferranten Napoli-sarjasta löytyy täältä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s